Mituri legate de imbunatatirea solului din gradina

Gradinaritul este o practica veche, dar asta nu inseamna ca toate sfaturile transmise din generatie in generatie sunt corecte.

Iata care sunt cele mai frecvente mituri legate de imbunatatirea solului si care este adevarul din spatele lor!

​Mitul nisipului salvator pentru solul argilos

Ai auzit probabil ca adaugarea de nisip in solul argilos il face mai usor de lucrat si imbunatateste drenajul. In realitate, lucrurile nu stau chiar asa. De fapt, amestecul de nisip cu argila poate crea un sol si mai compact, asemanator betonului. In loc sa torni nisip, mai bine adaugi materie organica precum compost sau gunoi de grajd compostat. Asta va imbunatati structura solului in timp, facandu-l mai afanat si mai prietenos cu radacinile plantelor.

​Mitul sapatului anual obligatoriu

Multi gradinari cred ca trebuie sa sape adanc solul in fiecare primavara. Dar sapatul excesiv poate face mai mult rau decat bine. Distruge structura naturala a solului si perturba viata microbiana benefica. In plus, expune la suprafata semintele de buruieni inactive. O alternativa mai blanda este sa adaugi compost la suprafata si sa-l incorporezi usor in primii centimetri de sol.

​Mitul fertilizarii plantelor bolnave

Cand vezi o planta care nu arata bine, primul instinct este sa o hranesti. Dar asta poate agrava problema. O planta bolnava sau stresata nu are nevoie de mai multi nutrienti, ci de identificarea si rezolvarea cauzei problemei. Prea mult fertilizator poate chiar sa arda radacinile sensibile. Concentreaza-te mai intai pe imbunatatirea conditiilor generale de crestere.

​Mitul varului ca solutie universala

Adaugarea de var in sol este adesea vazuta ca un panaceu pentru toate problemele. Dar aplicarea de var fara a cunoaste pH-ul solului poate face mai mult rau decat bine. Solul prea alcalin poate bloca absorbtia unor nutrienti esentiali. Testeaza intotdeauna pH-ul inainte de a aplica var si foloseste-l doar daca este necesar.

Tehnici dovedite de imbunatatire sol:

Acum ca am demontat cateva mituri, hai sa vedem ce metode chiar functioneaza pentru a-ti imbunatati solul din gradina:

  • Adauga materie organica sau o solutie nutritiva bio: Compostul, frunzele descompuse si gunoiul de grajd bine compostat sunt excelente pentru imbunatatirea structurii solului si hranirea microoorganismelor benefice. De asemenea, poti aplica solutii nutritive bio cu diverse elemente precum zinc, fier, magneziu, etc., pentru a stimula sanatatea solului;
  • Foloseste mulci: Un strat de mulci organic protejeaza solul, retine umiditatea si se descompune treptat, adaugand nutrienti;
  • Cultiva plante de acoperire: Plantele precum trifoiul sau secara, cultivate intre sezoane, protejeaza solul de eroziune si adauga materie organica atunci cand sunt incorporate;
  • Evita compactarea: Nu calca pe zonele cultivate cand solul este umed si foloseste alei pentru a limita traficul in gradina;
  • Testeaza si ajusteaza pH-ul: Majoritatea plantelor prefera un pH intre 6 si 7. Testeaza periodic si ajusteaza doar daca este necesar.

Leave a Comment